- Contul meu
- Deconectare
Cum arătau parcurile în București acum 100 de ani? Pe vremea când se semna tratatul de pace de la Buftea, în anul 1918, România trecea printr-o perioadă dificilă. Însă, la fel de greu era și în cazul altor țări din Europa, deoarece atunci urma o etapă de tranziție înspre pace, după încheierea Primului Război Mondial.
Cu toate acestea, Bucureștiul din acea perioadă și-a păstrat multe din simbolurile sale arhitecturale și culturale până astăzi, reușind să treacă testul timpului. Cum arăta orașul nostru acum 100 de ani? Vă invităm să călătorim împreună în timp.
Bucureștiul de odinioară și frumusețile sale
Un lucru este sigur. La acea vreme, traficul era mult mai restrâns și multe dintre străzile care astăzi sunt copleșite de automobile, în trecut erau alei pietonale. Împrejurimile clădirilor ofereau mai mult spațiu pietonilor decât mașinilor, fapt ce permitea circulația liberă și plimbările lungi pe jos. În fața multor clădiri, cât și la marginea străzilor, erau pomi înalți care „apărau” orașul de soarele puternic din zilele de vară.
Acum 100 de ani, Capitala avea aproape de 7 ori mai puțin locuitori decât are astăzi. Suprafața pe care o ocupa orașul era de doar un sfert față de suprafața din zilele noastre. Numărul parcurilor, pe atunci, era, desigur, mult mai mic. Însă, vegetația își făcea simțită prezența mai mult printre clădiri și străzi. În plus, la doar câțiva pași de „centura” Bucureștiului de altădată, ajungeai în comunele limitrofe. Practic, erai, după doar câțiva kilometri, „la țară”.
La acea vreme, clădirile erau mult mai mici. Cele mai înalte aveau doar 3 sau 4 etaje, iar cei mai mulți bucureșteni locuiau la case fără etaj. Vegetația din Bucureștiu de la acea vreme ocupa o suprafață semnificativ mai mare. Grădinile și parcurile, deși nu atât de numeroase, ocupau mai mult teren decât cele de acum, raportat la suprafața orașului.
Cu siguranță aceia dintre noi ai căror bunici sunt încă în viață pot afla nenumărate povești despre frumusețile Bucureștiului de odinioară. Parcuri precum Bazilescu, inaugurat în 1954 sau Kiseleff, amenajat după 1832, găzduiesc multe povești interesante pe care cu siguranță, dacă aceste locuri le-ar putea povesti, ar fascina generații întregi.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, vă spunem „La mulți ani, români de pretutindeni!”. Să nu uităm niciodată de unde am plecat și să ne întoarcem mereu aici, cu inima deschisă.