O plimbare în parc poate fi atât relaxantă cât și educativă în același timp. Spațiile verzi din Sectorul 1 nu sunt doar o oază de recreere și petrecere a timpului liber. Aici puteți descoperi, prin intermediul statuilor și sculpturilor, file de istorie despre personalități din cultura românească.

De la Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu și până la Constantin Brâncuși, statuile a numeroase personalități sunt poziționate în apropierea aleilor din 6 parcuri bucureștene. Fiecare statuie este însoțită de o plăcuță care conține cele mai importante aspecte despre viața și realizările persoanei respective.

Așadar, vă invităm să aflați în continuare care sunt parcurile cu vestigii culturale din Sectorul 1, București:

Parc Bazilescu

Aici vă puteți „întâlni” cu statui care îi întruchipează pe juristul profesor universitar Vasile Bazilescu și istoricul Nicolae Bălcescu.

De altfel, încă din 1954, de la inaugurarea sa, acest parc purta numele Nicolae Bălcescu. Din 2004, în urma unui proiect de reamenajare, parcul a căpătat numele Bazilescu.

Parc Kiseleff

Acesta este unul din cele mai „bătrâne” parcuri din București. Fiind amenajat în anul 1832, parcul Kiseleff este un loc de referință și semnificație aparte pentru românii din București și împrejurimi.

Aici se află busturile mai multor oameni de cultură, precum: Nicolae Leonard, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Hakim Omar Khayyam (poet și astronom iranian) și poetul Ovidiu.

De asemenea, din anul 2000, parcul a fost înfrumusețat cu un nou monument – Monumentul Infanteriei Române.

Datorită vestigiilor sale culturale și a istoriei bogate, parcul Kiseleff este înscris în lista monumentelor istorice din București.

Parc Brătianu

Deși este un parc mai puțin cunoscut, el se află la câțiva pași de Piața Romană. Este un mic loc de refugiu și odihnă pentru cetățenii grăbiți sau care își desfășoară activitatea în zonă. Aici se află statuia omului de cultură Ion I. C. Brătianu, om politic român care a jucat un rol important în viața modernă a României secolului XX.

Această statuie a fost comandată de însăși soția lui Brătianu și a fost dezvelită în anul 1938. Se potrivește perfect în cadrul acestui mic parc plin de verdeață, străjuit de o mulțime de brazi și arbori.

Parc Brâncuși

Credem că foarte puțini sunt acei români care să nu fi auzit de celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Operele sale sunt renumite la nivel european și ocupă loc de cinste și în muzeele din țară și din străinătate.

Statuia lui Constantin Brâncuși se poate găsi în parcul cu același nume, situat în apropierea parcului Titan.

Parc Iorga

Situat pe Calea Victoriei nr. 184-188, parcul Nicolae Iorga este apreciat de mulți dintre bucureșteni. Este considerat o oază de relaxare și liniște, unde natura creează un refugiu de intimitate, cu toate că este poziționat aproape de o zonă agitată și aglomerată Capitalei.

Bustul lui Nicolae Iorga poate fi descoperit în acest parc de către toți cetățenii care caută un loc de relaxare.

Parc Călinescu

George Călinescu a fost, negreșit, unul din cei mai importanți critici literari ai țării noastre. Lucrările sale au inspirat și au ajutat generații întregi.

Fiind considerat unul din cei mai importanți oameni de cultură români ai secolului XX, merită să fie cunoscut mult timp de acum înainte, și de generațiile care vor urma. De aceea, atunci când căutați o oază de liniște și relaxare, parcul George Călinescu vă poate aduce aminte de marele critic și scriitor. Statuia care îl întruchipează poate fi descoperită în centrul acestui parc, situat în str. Locotenent Aviator Șerban Petrescu.

×