- Contul meu
- Deconectare
Ce poate fi mai frumos decât zâmbetul unui copil atunci când e fericit? Pentru orice copil, joaca în parc este una din cele mai importante activități pentru dezvoltarea și sănătatea sa. Cei mici au nevoie de locuri de joacă special amenajate, unde să își manifeste creativitatea și care să le aducă zâmbete și multe amintiri frumoase.
Pentru reprezentanții ADP Sector 1, bunăstarea copiilor și tinerilor, precum și relaxarea părinților, reprezintă o prioritate. De aceea, unul din proiectele care vor fi implementate în curând constă în instalarea de noi aparate de joacă în locurile special amenajate din 16 parcuri bucureștene.
Importanța jocului în aer liber în dezvoltarea copilului
Mulți psihologi consideră jocul ca fiind cea mai importantă activitate din dezvoltarea personală a copilului. Încă de la naștere, omul este curios să cunoască lumea din jurul său. Fiecare atingere este o experiență de învățare și fiecare obiect pare ca o jucărie în ochii copilului.
De aceea, este important ca procesul de învățare prin joacă să se desfășoare într-un cadru organizat. Copilul are nevoie de un teren de joacă în aer liber, care poate fi considerat un spațiu de referință pentru dezvoltarea lui dar și ocazia de a cunoaște alți copii. Astfel, importanța locurilor de joacă din mediul urban a crescut semnificativ, odată cu nevoia acestora de a avea în dotare toate aparatele necesare jocurilor copilăriei.
De la leagăne, învârtitoare, mese de joc, tobogan și căsuțe de plastic, până la terenuri de sport, toate acestea reprezintă un limbaj universal pentru copiii de pretutindeni în desfășurarea jocurilor specifice vârstei.
Dintre beneficiile jocului în parc pentru copii, iată care sunt cele mai importante:
- Dezvoltarea fizică armonioasă;
- Dezvoltarea abilităților de socializare;
- Sensibilizarea simțurilor, întărirea musculaturii;
- Întărirea emoțională;
- Conștientizarea spiritului de echipă;
- Dezvoltarea gândirii logice și a creativității.
În plus, toate activitățile în aer liber contribuie la menținerea sănătății fizice și emoționale a copilului.
Copiii nu sunt singurii beneficiari ai proiectului de modernizare a spațiilor de joacă din parcuri. Cei mai mulți vin însoțiți de părinți, care caută un loc de refugiu unde se pot relaxa în timp ce privesc jocul micuților. Locurile de joacă sunt dotate cu bănci și mese poziționate cu atenție, protejate de arbori și gard viu. Aici, părinții pot sta liniștiți, într-un loc intim, fiind în același timp aproape de copiii lor.
Lista parcurilor care fac parte din proiect
Terenurile de joacă cu aparate pentru copii sunt situate în 16 parcuri din sectorul 1. Acestea sunt:
-
- Parc Automatica
- Parc Băneasa
- Parc Bazilescu
- Parc Brâncuși
- Parc Călinescu
- Parc Cireșoaia
- Parc Eva
- Parc Izbiceni
-
- Parc Kiseleff
- Parc Luigi Cazzavilan
- Parc Mărășoiu (Tetrad)
- Parc Nicolae Iorga
- Parc Perla
- Parc Piața Pajura
- Parc Regina Maria
- Parc Teofana
- Parc Venus
Dintre aparatele de joacă (și nu numai) care vor fi instalate în aceste parcuri, menționăm: leagăne simplu, dublu, triplu, învârtitoare, mese de joacă (cu taburete sau labirint), balansoar, elemente de joacă tip broscuță, mașinuță, nisipar, tobogan, tiroliană, căsuță plastic, scăriță, masă fotbal, coș baschet, masă șah, masă ping-pong, aparat fitness, teren fotbal și baschet.