Ce poate fi mai frumos decât să vă bucurați de o plimbare în parc și să aveți parte, în același timp, de internet wireless gratuit de mare viteză? Acest scenariu a devenit realitate pentru locuitorii din Sectorul 1, începând de la jumătatea lunii mai a anului 2018.

Stilul modern de viață și muncă al cetățenilor aduce cu sine nevoia de acces la aplicații și date, oriunde s-ar afla. Acest stil implică și exigențe în ceea ce privește viteza de conectare și descărcare a informațiilor, atât de pe smartphone, tabletă cât și laptop sau alte dispozitive.

Din acest motiv, A.D.P. Sector 1 în parteneriat cu Tonka Solutions a demarat la începutul anului 2018 un amplu proiect care a avut ca scop implementarea de rețele wireless de mare viteză cu acces gratuit pentru un număr total de 23 parcuri aflate pe raza sectorului 1. Astfel, finalizatea acestui amplu proiect a fost acoperirea integrală a unei suprafețe de peste 1.000.000 mp cu semnal WiFi.

Sistem wireless (Wi-Fi) sigur și stabil la viteza gigabit (>1Gb) în de 23 locații cu acoperire totală de peste 1.000.000 m2 care deservește lunar o medie de 85.000 utilizatori.

O rețea wireless publică trebuie să fie sigură, să aibă o acoperire cât mai bună și un semnal puternic. Ea trebuie să permită utilizarea de către un număr mare de dispozitive simultan.

Pentru a asigura o funcționare desăvârșită a rețelelor instalate în parcurile din Sectorul 1, am folosit echipamente de înaltă calitate și performanță, precum: BeamFlex, SmartMesh, ChannelFly. Acestea au la bază echipamentele de ultimă generație care au fost folosite pentru Jocurile Olimpice din Londra din 2012 și Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia din 2014.

În Londra, echipamentele au servit unui număr de aproximativ 350.000 de utilizatori, oferindu-le o experiență plăcută de navigare pe internet. Nivelul de securitate al rețelei este avansat, iar soluția este unică în România, fiind primul proiect care implică aceste tehnologii.

Spre deosebire de conexiunea internațională la internet, care este de 50 Mb / secundă, conexiunea folosită în parcurile din Sectorul 1 se încadrează în categoria metropolitan, viteza acesteia fiind de 1 Gb / secundă. Echipamentele instalate suportă cel puțin 1000 de conexiuni simultane pentru fiecare locație, prin urmare posibilitatea supraaglomerării rețelei este minimă.

Rețeaua WiFi este de tip full mesh, având auto configurare și „vindecare”. Acest lucru înseamnă că ea se reconfigurează automat în funcție de nevoi, pentru a asigura o acoperire completă chiar și în cazul unei defecțiuni.

Soluția la cheie oferită de A.D.P. Sector 1 în parteneriat cu Tonka Solutions consta în:

 • Traseu subteran realizat prin săpătură dirijată pentru cablarea cu energie electrică și comunicații de date;
 • Cutii metalice de conexiuni IP65;
 • Routere, switch-uri, media convertoare industriale;
 • Sistem de administrare și raportare;
 • Control centralizat;
 • Acces point-uri de clasă industrială;
 • Utilizatori finali.

Tipuri de echipamente folosite:

 • CABLU FTP industrial, rezistent condiții meteo extreme, protecție la descărcări electrice, separator integrat anti-crosstalk, mufe de legătură profesionale cu împământare;
 • FIBRĂ OPTICĂ single mode/multimode, protecție UV, metal free;
 • CUTIE METALICĂ grad de protecție standard IP65, conexiuni prin presetupe;
 • ROUTERE ȘI SWITCHURI industriale, conexiuni gigabit, rezistente la temperaturi extreme, cu alimentare de tip PoE (Power over Ethernet) pentru echipamentele conectate;
 • ROUTERE capabile de o rutare susținuta de pâna la 2 milioane de pachete pe secunda (pot susține cu ușurință traficul pentru mii de clienți conectați simultan);
 • MEDIA CONVERTOARE gigabit;
 • ACCESS POINT-URI categoria carrier class menite să funcționeze în condiții extreme la capacitate maximă și cu performanțe ridicate, suportând de la mii la zeci de mii de clienți conectați simultan;
 • REȚEA gigabit end-to-end – pentru acces foarte rapid la Internet pentru mii/zeci de mii de clienți.

Rețelele wireless disponibile sunt publice, accesibile fără parolă, iar accesul este gratuit. Însă, site-urile cu conținut nerecomandat minorilor și conexiunile care facilitează pirateria de materiale protejate prin drepturi de autor sunt restricționate.

×